Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά εστιατόρια επιλέγουν την πρακτική “ all-you-can-eat ”, ή αλλιώς “φάε όσο μπορείς” . Η επιλογή αυτή γίνεται ώστε να επιβιώσουν σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση και, φυσικά, τη μείωση των εσόδων τους.

Ωστόσο, από ότι φαίνεται αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα. Χειροπιαστή απόδειξη αποτελεί το εστιατόριο Jiamener στην Κίνα, το οποίο έκλεισε οριστικά μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της προσφοράς “ all-you-can-eat ”.

Σύμφωνα με αυτήν την προσφορά, το εστιατόριο καλούσε τους πελάτες του να φάνε και να δοκιμάσουν οποιοδήποτε πιάτο από το μενού, για όση ποσότητα αντέχει, πληρώνοντας μόνο 19 δολάρια. Η προσφορά αυτή αναμενόταν να διαρκέσει μόνο ένα μήνα, αλλά το εστιατόριο δεν κατάφερε να αντέξει και να ολοκληρώσει αυτήν την χρονική περίοδο. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες έκλεισαν το εστιατόριο τους με χρέος 78.000 δολαρίων.

[Διαβάστε περισσότερα εδώ: Πώς το «all-you-can-eat» έκλεισε ένα εστιατόριο!]

Επομένως, είναι σημαντικό κανείς να σκέφτεται πολύ σοβαρά το πώς θα πραγματοποιήσει την πρακτική “all-you-can-eat ”, αφού δεν ευθύνονται μόνο οι πελάτες για ένα τέτοιο φιάσκο, αλλά και ο λάθος και μη επαρκής υπολογισμός από μέρους των ιδιοκτητών.

Το γεγονός ότι οι πελάτες μπορούν να τρώνε όσο θέλουν -και οτιδήποτε θέλουν- δημιουργεί μια πρόκληση για τον εστιατόριο, όταν πρόκειται να ορίσει μέχρι που μπορεί να φθάσει το κόστος των τροφίμων, καθώς και τι τιμή να χρεώσει την κατανάλωση ανά άτομο. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης υπηρεσιών μπουφέ με πρακτική “all-you-can-eat ”

Πλεονέκτημα

Μείωση Προσωπικού

Το βασικό θετικό είναι ότι η υπηρεσία μπουφέ απαιτεί λιγότερους σερβιτόρους να εξυπηρετούν, κάτι που εξοικονομεί αρκετά χρήματα στο εστιατόριο.

Μειονέκτημα

Αύξηση κόστους τροφίμων καθώς και αποβλήτων

Το κόστος των τροφίμων θα είναι 4 – 6 % περισσότερο με το μπουφέ από ό,τι με το σύστημα λήψης παραγγελιών πλήρους εξυπηρέτησης. Αρχικά, πρέπει να αγοραστούν περισσότερα υλικά, καθώς οι ποσότητες τροφίμων, που θα μαγειρευτούν θα είναι σαφώς περισσότερες, ενώ τα υπολείμματα τροφίμων και τα απόβλητα θα αυξηθούν, καθώς δεν είναι εύκολος ο ακριβής υπολογισμός της κατανάλωσης.

Συμβουλές

Μπουφές με υλικά από το μενού

Εάν θέλετε να μειώσετε τα απόβλητα, διαμορφώστε ένα μπουφέ, που να αποτελείται με τα ίδια υλικά, που έχουν τα πιάτα στο μενού σας. Έτσι, ότι υλικά περισσέψουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν την επόμενη ημέρα για τη διαμόρφωση των πιάτων του a la carte μενού σας.

Μπουφές σε ημέρες με κίνηση

Για να είναι προσοδοφόρος ο μπουφές και να μειώσετε όσο το δυνατόν τα τρόφιμα, που θα πεταχτούν, πρέπει να προσφέρετε μπουφέ τις ημέρες με κίνηση και όχι τις ημέρες με μειωμένη προσέλευση πελατών, όπως λανθασμένα κάποια εστιατόρια πιστεύουν. Όταν η κίνηση είναι χαμηλή, καλύτερα να περιοριστείτε στις παραγγελίες, ώστε να αποφύγετε να μαγειρέψετε περισσότερα φαγητά, από όσα θα καταναλωθούν.

1η δημοσίευση: 7/2018